Keks wytrawny z oliwkami, suszonymi pomidorami i fetą.


 Keks wytrawny z fetą, suszonymi pomidorami, oliwkami.

keks wytrawny

Składniki:

  • 8 pomidorków koktajlowych
  • szczypta soli
  • suszone pomidory
  • 250g mąki pszennej
  • 40 g drożdży
  • 4 jajka
  • 4 łyżki oleju
  • 100 ml mleka
  • 150g fety
  • bazylia
  • 30 dag pestek dyni
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki czarnych oliwek

Wykonanie:

Mieszamy mąkę z szczyptą soli, dodajemy pokruszone drożdże, letnie mleko, jajka, olej. Całość mieszamy dokładnie.

Pomidorki przekrawamy, solimy i odsaczamy z nadmiaru wody. Oliwki kroimy w plastry, fetę w większe kostki, suszone pomidory na kawałki.

Dodajemy do ciasta wszystkie przygotowane dodatki. Wsypujemy połowę pestek dyni, świeżą bazylie. Mieszamy dokładnie i wkładamy do keksówki wysmarowanej masłem. Wierzch posypujemy pestkami dyni. Pieczemy 30-40 min w 180C.

keks wytrawny

Reklamy

3 thoughts on “Keks wytrawny z oliwkami, suszonymi pomidorami i fetą.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s