Brioche z dżemem truskawkowym


Francuska brioszka z nadzieniem. Przepis na ekspresowa drożdżówkę do odrywania.

brioche

Składniki:

  • 370g mąki pszennej
  • 40g drożdży świeżych
  • 50g cukru
  • 100 ml letniego mleka
  • Szczypta soli
  • 3 jajka
  • 170g miękkiego masła
  • Dżem truskawkowy lub inny

brioche

Wykonanie:

 Z mleka, drożdży, odrobiny cukru zrobic rozczyn i odstawic na 15 min do wyrośnięcia.

Do przesianej mąki dodajemy cukier, sól, rozczyn i mieszamy. Ciasto wyrabiamy następnie mikserem z hakiem i dodajemy stopniowo masło. Wyrabiamy do powstania elastycznego, gładkiego ciasta. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na 1 godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Z gotowego ciasta robimy kulki o równej wielkości i nakładamy 1 łyżeczkę dżemu i zawijamy do środka. Kulki układamy w pewnych odstępach w tortownicy, odkładamy do wyrośnięcia na 15 min. Pieczemy w 180C przez 25-30 min.

brioche

One thought on “Brioche z dżemem truskawkowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s