Cytrynowiec


Ciasto cytrynowo-śmietankowe z pepitkami

Cytrynowiec

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jaj
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl mąki pszennej 450
  • 2 łyżki octu

Krem cytrynowy:

  • 500ml wody
  • sok z 1 cytryny
  • 4 łyżki cukru
  • 2 budynie śmietankowe (bez cukru)
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 250 g  masła ( w temp pokojowej)

Śmietana:

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżeczki żelatyny (rozpuszczone w 1/4 gorącej wody)
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  •  herbatniki (ilość zależna od wielkości blachy)
  • lukier: cukier puder+sok z cytryny
  • sok z 1 cytryn do nasączenia herbatników (rozcieńczamy wodą 1:2)

Cytrynowiec

Wykonanie:

Biszkopt:

Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka z cukrem na sztywno, dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Po 5-10 min dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ocet. Mieszamy delikatnie łyżką i wylewamy na blachę wyłożoną papierem. Pieczemy około 20 min.

Krem cytrynowy:

Budyń rozpuszczamy w 100 ml wody. Zagotowujemy pozostałe 400 ml z cukrem i sokiem z cytryny. dodajemy rozpuszczony budyń, mieszamy i gotujemy 2 min. Do ugotowanego budyniu wsypujemy galaretkę cytrynową i studzimy.

Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodajemy tężejącą żelatynę. Studzimy. Masło ucieramy na puszysty krem, dodajemy stopniowo ugotowany budyń.

Na biszkopt wykładamy krem cytrynowy, na to ubitą kremówkę. Ciastka zamaczamy w soku z cytryny i układamy na śmietanie. Z cukru pudru i cytryny robimy lukier i polewamy ciasto. Schładzamy w lodówce.

Cytrynowiec

One thought on “Cytrynowiec

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s