Domowe hamburgery z konfiturą z czerwonej cebuli i chrupiącym bekonem.


Hamburgery z konfiturą z czerwonej cebuli i chrupiącymi chipsami z boczku.

hamburger

Składniki:

  • Bułki hamburgerowe (zrobione wg tego przepisu lub gotowe kupne)
  • 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • rukola
  • pomidor (plastry)
  • majonez,
  • musztarda miodowa
  • ser topiony w plastrach
  • cienkie plastry boczku lub szynki dojrzewającej
  • 1-2 czerwone cebule
  • ocet balsamiczny
  • cukier trzcinowy
  • sól, pieprz,
  • jajko
  • bułka tarta

Wykonanie:

Bułki przygotowujemy wg przepisu.

Mięso doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną musztardy. Dodajemy jajko i bułkę tartą i wyrabiamy na gładką masę. Formujemy burgery i grillujemy po 2 min z każdej strony.

Czerwoną cebule kroimy w piórka, podsmażamy. Dodajemy sól, 1 łyżeczkę cukru trzcinowego i 3 łyżki octu balsamicznego. Dusimy do momentu zmięknięcia i powstania konfitury.

Szynkę/boczek układamy na blasze od pieczenia  i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 10 min.  Z szynki powinny zrobić się chrupiące chipsy.

Bułki przekrawamy, smarujemy majonezem i układamy wszystkie składniki.

hamburger

Reklamy

2 thoughts on “Domowe hamburgery z konfiturą z czerwonej cebuli i chrupiącym bekonem.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s