Wytrawne tarteletki z gruszka, orzechami włoskimi i serem pleśniowym


Wytrawne tartaletki

Kruche tarteletki z gruszką, orzechami włoskimi i serem pleśniowym.

Składniki:

Tarta:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • • 1 jajko (lub 1 łyżka lodowatej wody)

Dodatkowo:

  • 2 gruszki
  • 100g sera pleśniowego (np. Lazur, gorgonzola)
  • 50g orzechów włoskich) bez łupinek
  • 1 jajko
  • 150g śmietany 18% ukwaszanej

Wersja nr 1: zamiast gruszki, sera i orzechów dodajemy suszone pomidory i oliwki.

Wykonanie:

Wszystkie składniki kruchego ciasta zagniatamy. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 min.

Foremki smarujemy masłem i wykła11damy wcześniej przygotowanym ciastem. Na każdą foremkę nakładamy kawałek foli aluminiowej i wsypujemy groch/fasolę itp. Pieczemy 10 min.

Śmietanę mieszamy z jajkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Gruszkę kroimy w plastry i podsmażamy na odrobinie masła. Posypujemy odrobiną rozmarynu.

Na każdą tarteletkę nakładamy 1 łyżkę masy jajecznej, podsmażoną gruszkę, pokruszony ser i rozdrobnione orzechy włoskie.

Pieczemy 10 min do momentu ścięcia masy.

Wytrawne tartaletki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s