Pstrąg łososiowy z porem i pieczonymi batatami.


Pstrąg łososiowy pieczony w papilotach z duszonym porem i marchewką oraz pieczone bataty.

Pieczone bataty i pstrąg łososiowy z porem

Składniki:

  • 2 filety z pstrąga
  • 1 mały por
  • 1 marchewka
  • 1 mała cebula
  • 500g batatów
  • rukola
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 2 łyżki prażonych pestek dyni
  • olej z pestek winogrona
  • pieprz, sól
  • kilka listków świeżej mięty
  • 0,5 papryczki chili

Wykonanie:

Bataty kroimy na słupki, dodajemy 1 łyżkę oleju, posiekane chili i miętę. Mieszamy i wykładamy do blachę do pieczenia. Pieczemy około 40 min.

Por kroimy z plasterki, marchewkę w cienkie paski. Na odrobinie masła podsmażamy por i marchewkę, doprawiamy solą i pieprzem. Filety z pstrąga oczyszczamy, doprawiamy solą i pieprzem. Z papieru do do pieczenia robimy koperty, wkładamy kawałek ryby, a na wierzch duszone warzywa. Zamykamy szczelnie i pieczemy w piekarniku około 15 min w 190C.

Czerwoną paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do rukoli. Doprawiamy solą, olejem i posypujemy pestkami dyni.

Pieczone bataty i pstrąg łososiowy z porem

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s