Makaron bavette z klopsikami i selerem naciowym.


Makaron w sosie pomidorowym z dodatkiem selera naciowego i klopsików.

makaron z klopsikami

makaron z klopsikami

Składniki:

  • 250g makaronu typu linguine
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 500 ml pasatty pomidorowej
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • 2 łyżki mleka
  • szczypta cynamonu, ostra papryka
  • parmezan, bazylia

makaron z klopsikami Wykonanie:

Makaron gotujemy al dente.

Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, cynamon, mleko. Wyrabiamy mięso i robimy małe klopsiki. Mięso smażymy na rumiany kolor i odkładamy na talerz.

Na tą samą patelnię na której smażyliśmy klopsiki dodajemy pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Podsmażamy chwilę i dodajemy pokrojony drobno seler naciowy. Doprawiamy solą i dusimy 5 min. Dodajemy następnie passatę, doprawiamy papryką, odrobiną cukru, pieprzem. Dusimy około 10 min a na końcu dodajemy klopsiki i mieszamy z makaronem.

Gotowy makaron posypujemy świeżą bazylią i parmezanem.

makaron z klopsikami

makaron bevetta  /pasta

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s