Cytrynowiec II


Słodko-kwaśne ciasto cytrynowe  („Cytrynowy puch”)

Cytrynowiec

Składniki:

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki budyniu waniliowego
  • Esencja waniliowa
  • Starta skórka z 1 cytryny
  • Szczypta soli

Pianka cytrynowa:

  • 2 opakowania „Śnieżki”
  • 2 szkl. mleka 3,2
  • 350 ml wody
  • 2 galaretki cytrynowe

Galaretka cytrynowa:

  • 2 galaretki cytrynowe
  • 700 ml wrzątku

Warstwa śmietankowa:

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • ¼ szkl. wrzątku

Cytrynowiec

Wykonanie:

Biszkopt:

Białka ubijamy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy żółtka i ubijamy dalej do momentu gdy masa jest gęsta i jasna. Do puszystej masy przesiewamy mąkę, proszek budyniowy. Dodajemy sól, esencję i startą skórkę. Delikatnie mieszamy i przelewamy na blachę (25x30cm). Pieczemy około 20 min w 180C.

Pianka cytrynowa:

Galaretki rozpuszczamy w 350ml wrzątku, studzimy do momentu gdy galaretka zacznie tężeć.

Mleko miksujemy z Śnieżką do momentu otrzymania bitej śmietany, dodajemy tężejącą galaretkę i mieszamy do połączenia składników. Masę wylewamy na zimny biszkopt, schładzamy przez 1 godz., aż masa zgęstnieje.

Dwie galaretki rozpuszczamy w 650ml wrzątku, studzimy do momentu tężenia. Galaretkę wlewamy na piankę cytrynową, wyrównujemy i schładzamy przez kilka godzin do całkowitego stężenia galaretki.

Warstwa śmietankowa:

Żelatynę rozpuszczamy w wrzątku, studzimy. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, dodajemy tężejącą (zimną) żelatynę. Mieszamy i rozsmarowujemy połowę masy na galaretce cytrynowej. Resztę śmietany przekładamy do szprycy i dekorujemy wierzch ciasta. Ciasto schładzamy.

Źrodło: gotowaniecieszy.blox.pl
Cytrynowiec

Wielkanocne Smaki - edycja V

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s