Grillowany pstrąg na puree z topinamburu.


Grillowany pstrąg, podany na puree z topinamburu i grillowanych warzywach.

pstrąg z puree z topinamburu

Składniki:

  • 300g topinamburu
  • 150 g ziemniaków
  • 50 ml śmietanki kremówki
  • biały pieprz
  • sól
  • 2 filety pstrąga łososiowego
  • sok z cytryny

Dodatkowo:

  • Grillowany fenkuł z gruszkę i orzechami (przepis)

pstrąg z puree z topinamburu

Wykonanie:

Topinambur obieramy i gotujemy z wodzie z odrobiną soku z cytryny. Czas gotowanie zależy od wielkości bulw (15-30min). Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Ugotowane warzywa dusimy i rozcieramy przez sitko (lub blenderem) na gładką masę. Dodajemy kremówkę, sól i pieprz.

Rybę oczyszczamy, doprawiamy solą i pieprzem. Grillujemy około 2-3 min z każdej strony. Skrapiamy sokiem z cytryny.

Warzywa grillujemy wg, przepisu.

Na talerz wykładamy puree, układamy rybę i grillowane warzywa.

pstrąg z puree z topinamburu

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s