Pasztet z gruszką


Wilgotny pasztet z dodatkiem gruszki i rozmarynu. Idealny do rozsmarowania.Pasztet z gruszką

Składniki:

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej
  • 0,5 kg surowego boczku
  • 4 jajka
  • 2 czerwone cebule
  • 3 szalotki
  • 2 gruszki
  • 2 łyżki miodu
  • 3 kromki bagietki
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki rozmarynu
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 8 ziaren pieprzu
  • sól

Pasztet z gruszką

Wykonanie:

 W dużym garnku umieszczamy ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, pieprz i dodajemy 1 szkl. wody. Zagotowujemy i dodajemy mięso pokrojone na 2 cm kawałki i czerwoną cebulę pokrojoną w ćwiartki. Przykrywamy i gotujemy około 1,5 godz.

Szalotki podsmażamy na patelni, dodajemy gruszkę pokrojoną w plastry i dodajemy rozmaryn. Podsmażamy i dodajemy miód. Całość smażymy około 5 min.

Ugotowane mięso przekładamy do miski, do pozostałego wywaru dodajemy kromki bagietki. Wykładamy z wywaru pieprz, liście i ziele angielskie.

Mięso, smażone gruszki z cebulą, i nasączoną bagietkę mielimy w maszynce 3- krotnie. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową, dodajemy żółtka i mieszamy dokładnie.  Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą mięsną.

Przekładamy do 2 foremek i pieczemy 1,5 godz. w 170C. (Na dolną półkę w piekarniku wkładamy metalową formę z 1 szkl.wody i nad tym układamy foremki w pasztetem)

Pomysł: makecookingeasier.pl
Pasztet z gruszką

Wielkanocne Smaki - edycja V

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s