Czekoladowe makaroniki


Czekoladowe makaroniki z gorzką czekoladą.

Czekoladowe makaroniki

Składniki: (30szt.)

  • 150g zmielonych migdałów
  • 35g kakao
  • 110g cukru pudru
  • 2x60g białek (temp pokojowej – ok. 3 jajek)
  • 185g cukru
  • 50 ml wody

Krem do przełożenia:

  • 150 ml kremówki
  • 150g gorzkiej czekolady

Czekoladowe makaroniki

Wykonanie:

W melakserze miksujemy bardzo drobno migdały, cukier puder, kakao. Przesiewamy przez sitko i dodajemy 60 g białka i mieszamy.

Do garnka wsypujemy 150g cukru i dodajemy 50 ml wody. Mieszamy i zagotowujemy. Podgrzewamy do temperatury 118C. (w tym czasie nie mieszamy w ogóle). W czasie gotowania syropu, 60g białek przekładamy do miski i ubijamy na sztywno z 35g cukru. Dodajemy syrop w temp. 118C i ubijamy na maksymalnych obrotach. Zmniejszamy obroty i ubijamy do wystygnięcia bezy.

Bezę łączymy partiami z masą migdałową, dokładnie mieszamy. Masa powinna opadać w postaci gęstej, błyszczącej wstążki. (Nie możemy mieszać zbyt długo bo masa będzie za rzadka). Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę do pieczenia ( śr. około 2-3cm). Odstawiamy ciastka do wysuszenia przez co najmniej 20 min (po dotknięciu masa nie może się lepić)

Pieczemy w temp 160C przez 12 min. Po upieczeniu zostawiamy na papierze do całkowitego wystudzenia.

Kremówkę podgrzewamy, dodajemy czekoladę i zostawiamy na chwilę. Mieszamy do otrzymania sosu. Wkładamy do lodówki do lekkiego zgęstnienia. Ciastka przekładamy masą czekoladową i przechowujemy w lodówce. Suche przechowujemy w szczelnym pojemniku do 7 dni.

Czekoladowe makaroniki

Reklamy

2 thoughts on “Czekoladowe makaroniki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s