Rolada szpinakowa


Rolada szpinakowa z serkiem i szynką ddojrzewającą

Rolada szpinakowa

Składniki:

  • 350g mrożonego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 jaja
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 200g szynki dojrzewającej lub wędzonego łososia w plastrach
  • 300g serka twarogowego chrzanowego

Wykonanie:

Szpinak podsmażamy do momentu całkowitego odparowania wody. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy żółtka, starty czosnek i gałkę muszkatołową. Całość mieszamy dokładnie.

Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do szpinaku. Mieszamy delikatnie masę.

Blachę (28x40cm) wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy cienką warstwą tłuszczu. Wykładamy masę i rozsmarowujemy równo. Pieczemy 20 min w 180C

Po wystudzeniu ciasto smarujemy serkiem, układamy plastry szynki/łososia, zwijamy ciasno wzdłuż dłuższego boku. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. Przed podaniem kroimy w plastry

Rolada szpinakowa

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s