Krem z marchwi i soczewicy.


Krem z marchwi i soczewicy z dodatkiem soku z pomarańczy i imbiru. Podany z prażonymi pestkami dyni i miętą. 

krem z marchewki i soczewicy

Składniki:

  • 4 marchewki
  • 1 mała cebula
  • 1 duże pomarańcza
  • 2 cm kłącza imbiru
  • 150g czerwonej soczewicy
  • 1l bulionu warzywnego
  • Sól, pieprz
  • 2 łyżki gęstej śmietanki
  • 2 łyżki prażonych pestek dyni lub słonecznika
  • kilka listków mięty

krem z marchewki i soczewicy

Wykonanie:

Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na maśle. Marchewkę ścieramy na grubych oczkach i dodajemy do cebuli. Mieszamy i podsmażamy chwilę, dodajemy następnie starty imbir i sok wyciśnięty z pomarańczy. Doprawiamy solą, pieprzem i dolewamy bulion. Do zupy dodajemy soczewicę i gotujemy przez 20-25 min. Zupę schładzamy i blenderujemy na gęsty krem, zabielamy śmietanką i doprawiamy do smaku. Całość posypujemy prażonymi pestkami i miętą.

krem z marchewki i soczewicy

Marchewkowy zawrót głowy

Advertisements

2 thoughts on “Krem z marchwi i soczewicy.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s