Gulasz z dzika


Gulasz z dziczyzny z szybkowaru z dodatkiem marchewki, papryki, suszonych grzybów. Szybki, łatwy i sycący gulasz z dzika.

Gulasz z dzika

Składniki:

  • 1 kg mięsa z dzika (ładny kawałek typu szynka/schab itp.)
  • 2 duże marchewki
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 ziaren jałowca
  • 4 liście laurowe
  • 5 kulek ziela anielskiego
  • Garść suszonych grzybów
  • Pieprz, sól
  • Papryka słodka
  • 250 ml czerwonego wina
  • 1,5l bulionu wołowego
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego

Gulasz z dzika

Wykonanie:

Mięso kroimy na kawałki o wielkość 2cm, cebulę kroimy w drobną koskę, marchewkę w grubsze plastry, paprykę w dużą kostkę.

W rozgrzanym garnku (szybkowarze) podsmażamy mięso, po 5 min dodajemy cebulę, zmiażdżony czosnek i przyprawy. Podsmażamy chwilę i dodajemy marchewkę, paprykę, suszone grzyby. Całość zalewamy winem i po chwili bulionem. Zamykamy szczelnie pokrywę i gotujemy około 20 min wg. instrukcji szybkowaru (lub około 1,5 godz tradycyjną metodą.). Po tym czasie dodajemy koncentrat, doprawiamy i chwilę dusimy do zagęszczenia. Jeśli gulasz jest za rzadki zagęszczamy mąką.

Podajemy z kopytkami, kaszą itp.

Gulasz z dzika

2 thoughts on “Gulasz z dzika

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s