Czekoladowo-kokosowa chmurka


 Idealne połączenie smaków. Mocno czekoladowo-kawowy spód o strukturze musu połączony z bitą śmietaną z dodatkiem kokosu i białej czekolady.

Czekoladowo kokosowa chmurka

Składniki: (forma o śr. 22cm)

Czekoladowe ciasto:

  • 1 szkl. cukru
  • ¾ szkl. zaparzonej kawy
  • 200g gorzkiego kakao
  • 3 łyżki kakao
  • 3 żółtka
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • Szczypta soli
  • 6 białek

Masa śmietankowo-kokosowa: (a la rafaello)

  • 300g śmietanki kremówki
  • 100g białej czekolady
  • 1 fix do śmietany
  • 50g wiórek kokosowych

Czekoladowo kokosowa chmurkaWykonanie:

Zagotowujemy kawę z 2/3 szkl. cukru, po rozpuszczeniu cukru dodajemy czekoladę w kawałkach i mieszamy do momentu rozpuszczenia. Dodajemy szczyptę soli i kakao, mieszamy. Przelewamy do miski i odstawiam do wystudzenia. Do wystudzonej czekolady dodajemy żółtka i następnie przesiewamy mąkę. Całość dokładnie mieszamy.

Białka ubijamy na sztywno z 1/3 szkl. cukru. Dodajemy stopniowo pianę do masy czekoladowej i mieszamy delikatnie.

Formę wykładamy szczelnie folią aluminiową. Przelewamy ciasto i pieczemy 35 min w 180C. W piekarniku pod formę do pieczenia wkładamy naczynie z wodą (blachę). Po upieczeniu ciasto studzimy.

Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Kremówkę ubijamy na z fixem, pod koniec ubijania dodajemy białą czekoladę i na końcu wiórki kokosowe. Mieszamy delikatnie do połączenia i wykładamy na czekoladowe ciasto. Ciasto schładzamy.

Źródło: blog poznajsmakiswiata

Czekoladowo kokosowa chmurka

Advertisements

One thought on “Czekoladowo-kokosowa chmurka

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s