Ciasto z truskawkami i śmietaną


Biszkopt z galaretką z świeżych truskawek i bitą śmietaną.

Ciasto z truskawkami

Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jaj
  • 6 łyżek mąki
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Galaretka:

  • 0,8 kg truskawek (świeże ewentualnie mrożone)
  • 2 galaretki truskawkowe (na 400 ml wody)

Śmietana:

  • 0,5 l śmietany 30%
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny (rozpuszczone w 1/4 szklanki gorącej wody)

Wykonanie:

Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i stopniowo żółtka u ubijamy na gęstą pianę, Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 20 min w 180C. Upieczony biszkopt zrzucamy na podłogę/blat. Pozostawiamy do wystudzenia.

Galaretkę gotujemy w 400 ml wody. Studzimy. Truskawki blenderujemy i mieszamy z galaretką, odstawiamy do momentu gdy galaretka zacznie gęstnąć.

Gęstniejącą galaretkę wlewamy na biszkopt i wkładamy do lodówki do momentu całkowitego ścięcia. Następnie ubijamy kremówkę z cukrem i przygotowaną żelatyną. Wykładamy na galaretkę i schładzamy.

Ciasto z truskawkami

Milion Smaków Truskawek - druga edycja

2 myśli w temacie “Ciasto z truskawkami i śmietaną

Dodaj komentarz