Biszkopt z galaretką z świeżych truskawek i bitą śmietaną.
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jaj
- 6 łyżek mąki
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Galaretka:
- 0,8 kg truskawek (świeże ewentualnie mrożone)
- 2 galaretki truskawkowe (na 400 ml wody)
Śmietana:
- 0,5 l śmietany 30%
- 2 łyżeczki cukru
- 3 łyżeczki żelatyny (rozpuszczone w 1/4 szklanki gorącej wody)
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i stopniowo żółtka u ubijamy na gęstą pianę, Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 20 min w 180C. Upieczony biszkopt zrzucamy na podłogę/blat. Pozostawiamy do wystudzenia.
Galaretkę gotujemy w 400 ml wody. Studzimy. Truskawki blenderujemy i mieszamy z galaretką, odstawiamy do momentu gdy galaretka zacznie gęstnąć.
Gęstniejącą galaretkę wlewamy na biszkopt i wkładamy do lodówki do momentu całkowitego ścięcia. Następnie ubijamy kremówkę z cukrem i przygotowaną żelatyną. Wykładamy na galaretkę i schładzamy.
Jaka wielkość blachy?
28×35 cm