Piersi z gęsi z glazurowanymi buraczkami i dyniowymi kluskami


Piersi z gęsi w pomarańczach z dodatkiem marynowanych buraczków i kluskami dyniowymi czyli Gęsina na Św. Marcina.

Piersi z gęsi z glazurowanymi buraczkami i dyniowymi kluskami

Składniki:

Mięso:

  • 2 piersi z gęsi
  • 1 pomarańcza
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 150 ml wody
  • 1 laska cynamonu
  • 5 goździków
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek, pieprz, sól

Kluski:

  • 2-3 ugotowane ziemniaki
  • 4 łyżki puree z dyni
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • mąka ziemniaczana
  • mąka pszenna

Buraki:

  • 4-5 ugotowanych buraków czerwonych
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki miodu
  • szczypta soli

Piersi z gęsi z glazurowanymi buraczkami i dyniowymi kluskamiWykonanie:

Mięso:

Mięso (skórkę) nacinamy w kratkę, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem. Przekładamy do naczynia, dodajemy połowę soku z pomarańczy, 1 zmiażdżony ząbek czosnku. Przykrywamy i odkładamy do lodówki na co najmniej 12 godz.. Po tym czasie mięso odsączamy z nadmiaru wody.

Na zimną patelnię wkładamy mięso skórą do dołu, smażymy do momentu wtopienia tłuszczu i zarumieniania skórki, odwracamy na drugą stronę i obsmażamy około 5 min. Po usmażeniu mięso przekładamy do naczynia do zapiekania.

Na patelnię z tłuszczem (na której smażyliśmy mięso) wlewamy wino, wodę, dodajemy cynamon, goździki. Zagotowujemy i gotujemy 3-4 min.

Wokół piersi układamy cząstki pomarańczy (dobrze wyszorowane lub obrane) i ząbek czosnku. Przelewamy sos (do 3/4 wysokości mięsa), przykrywamy naczynię i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 50 min w 180 a następnie odkrywamy na 5-7 min do zarumienia skórki.

Upieczone mięso wyciągamy i odkładamy na 5-7 min. Pozostały sos przecedzamy i redukujemy do odpowiedniej konsystencji.

Buraki:

Ugotowane buraki kroimy na 8 części. Na patelnię wlewamy ocet balsamiczny, dodajemy miód i sól. Całość gotujemy 2-3 min. Dodajemy buraki i mieszamy dokładnie. Podgrzewamy do momentu zredukowania sosu.

Kluski:

Ziemniaki i dynię rozduszamy na gładkie puree. Dodajemy sól, gałkę, 2 łyżki skrobi i mąkę pszenną (ilość zależy od wilgotności ziemniaków). Wyrabiamy ciasto – dosypujemy mąkę w odpowiednich ilościach, aby otrzymać ciasto z którego można formować kluski. Formujemy kluski o dowolnym kształcie i gotujemy w wrzącej wodzie od momentu wypłynięcia na wierzch.

One thought on “Piersi z gęsi z glazurowanymi buraczkami i dyniowymi kluskami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s