Pasztet z żurawiną


Pasztet wieprzowy z żurawiną i dodatkiem whisky. pasztet z żurawiną

Składniki:

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej
  • 0,5 kg surowego boczku
  • 4 jajka
  • 1 cebula
  • 4 szalotki
  • 2 łyżki miodu
  • 2 kajzerki lub czerstwe pieczywo
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka roztartego jałowca
  • 3 liście laurowe
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 8 ziaren pieprzu
  • sól
  • 150 g żurawiny suszonej
  • 150 ml whisky

Wykonanie:

Żurawinę zalewy whisky i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin.

W dużym garnku umieszczamy ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, jałowiec, pieprz i dodajemy 1 szkl. wody. Zagotowujemy i dodajemy mięso pokrojone na 2 cm kawałki i cebulę pokrojoną w ćwiartki. Przykrywamy i gotujemy około 1,5 godz.

Szalotki podsmażamy na patelni i dodajemy miód. Całość smażymy około 5 min.

Ugotowane mięso przekładamy do miski, do pozostałego wywaru dodajemy pieczywo. Wykładamy z wywaru pieprz, liście i ziele angielskie.

Mięso, smażoną cebulą  i nasączone pieczywo mielimy w maszynce 3- krotnie. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową, dodajemy żółtka i mieszamy dokładnie. Dodajemy żurawinę oraz pozostałe whisky. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą mięsną.

Przekładamy do 2 foremek i pieczemy 1,5 godz. w 170C. (Na dolną półkę w piekarniku wkładamy metalową formę z 1 szkl. wody i nad tym układamy foremki w pasztetem)

pasztet z żurawiną

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s