Makaron ze szparagami i cukinią w sosie śmietankowym


Makaron w sosie śmietankowym z dodatkiem zielonych szparagów, cukinii i wędzonego boczku.

Makaron ze szparagami i cukinią w sosie śmietankowym

Składniki:

  • 2 porcje makaronu
  • 0,5 pęczka zielonych szparagów
  • 0,5 cukinii
  • mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 150g wędzonego surowego boczku
  • 200 ml śmietanki 30% (można dodać mascarpone)
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Makaron gotujemy al’dente. Szparagi gotujemy w osolonym wrzątku około 7-10 min.

Boczek kroimy w paski, cukinię w półplasterki, cebulę i czosnek w drobną kostkę. Na patelni podsmażamy boczek, dodajemy cebulę i czosnek. Podsmażamy do momentu zeszklenia cebuli, następnie dodajemy cukinię. Podsmażamy ok. 4-5 min. Dodajemy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy około 5 min i dodajemy ugotowane, pokrojone na 2 cm kawałki szparagi. Następnie dodajemy ugotowany makaron i mieszamy razem.

Makaron ze szparagami i cukinią w sosie śmietankowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s