Krem z pieczonej pietruszki i gruszki.


Krem z pieczonej pietruszki z dodatkiem karmelizowanej gruszki i sera feta.

DSC_0728a

Składniki:

  • 1 l bulionu warzywnego
  • 300 g korzenia pietruszki
  • 2 duże gruszki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100 ml śmietanki 18%
  • sól, pieprz
  • szczypta chilli
  • 50g sera feta (do posypania na wierzch)
  • 2 łyżki prażonych ziaren słonecznika (opcjonalnie)

Wykonanie:

Pietruszkę obieramy i kroimy w plastry o grubości 2 cm, pietruszkę kroimy w plastry. Pietruszkę wykładam na blachę z papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą i pieczemy 20-30 min w 200 stopniach. Gruszkę podsmażamy na odrobinie oleju, dodajemy cukier i chwilę karmelizujemy.

Przygotowaną pietruszkę i gruszkę dodajemy do bulionu, doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy 15 min. Następnie blenderujemy, doprawiamy chili i dodajemy śmietankę. Całość mieszamy i podajemy posypane serem feta i słonecznikiem.

DSC_0727a

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s