Porzeczkowiec


  Ciasto z czarną porzeczką i chrupiącym kremem.

Porzeczkowiec

Składniki:

Biszkopt:

  • 7 jaj
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżki skrobii
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szkl. oleju
  • 2 łyżki kakao

Krem:

  • 250g masła
  • 25ml wódki
  • 75g rodzynek
  • 100g czekolady gorzkiej (pokrojone drobne)
  • 1 szkl. orzechów włoskich (pokrojone drobne)
  • 0,5 kg czarnej porzeczki

Budyń:

  • 1,5 szkl. mleka
  • 2 łyżki mąki (1 łyżka ziemniaczanej + 1 łyżka pszennej)
  • 0,5 szkl. cukru
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Porzeczkowiec

Wykonanie:

Biszkopt:

Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy przesianą mąkę z kakaem i proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy olej, mieszamy delikatnie i przelewamy na blachę do pieczenia. Pieczemy 20-25 min w 180C. Studzimy.

Krem:

Mleko zagotować z cukrem następnie dodać roztrzepane żółtka z dwoma łyżkami mąki oraz ekstraktem z wanilii. Całość mieszać do otrzymania odpowiedniej konsystencji. Gotowy budyń wystudzić.

Masło ubić na biały krem, stopniowo dodawać ugotowany budyń. Do gotowego kremu dodać orzechy czekoladę rodzynki i około 300 g zblenderowanych porzeczek, miksować do połączenia. Pod koniec miksowania dodać pozostałe 100 gram porzeczek w całości. Krem wymieszać dokładnie.

Biszkopt przekroić na pół (biszkopt możemy nasączyć np. herbatą lub likierem porzeczkowym) przełożyć połową kremu przykryć drugą częścią i rozsmarować krem. Wierzch posypać porzeczkami i polać  rozpuszczoną czekoladą.

Porzeczkowiec


Letnie owoce 2

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s