Bułki hot-dog


Bułki do hot-dogów.

bułki hot dog

Składniki(ok. 10 bułeczek)

  • 30 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 235 ml mleka
  • 120 ml wody
  • 55 g masła
  • 680 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • jajko
  • odrobina mleka
  • sezam

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem 2 łyżek cukru i ok. 3 łyżek mąki. Odstawiamy na 10 minut.

Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto(będzie ono miało dość „luźną” konsystencję dlatego warto je przygotować w food procesorze lub wyrobić hakami do ciasta drożdżowego – starajmy się nie dosypywać mąki, bo bułeczki utracą wtedy swoją puszystość). Przekładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 h). Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 10 bułeczek, które następnie formujemy w podłużne kształty. Pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut.

Bułeczki tuż przed pieczeniem smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem.
Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 10 minut.

Reklamy

One thought on “Bułki hot-dog

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s