Torcik bezowy z leśnymi owocami


Torcik bezowy z śmietaną-mascarpone z dodatkiem leśnych owoców.
torcik bezowy

Składniki: 

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 250 g cukru
  • odrobina soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Krem:

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • cukier puder

Owoce:

  • maliny, jeżyny, borówki

torcik bezowy
Wykonanie:

Ubijamy na sztywno białka z solą, dodajemy stopniowo cukier i ubijamy dopóki piana nie będzie gęsta i błyszcząca. Na końcu dodajemy przesianą mąkę i trochę soku z cytryny.

Dzielimy i przekładamy pianę na 2 blachy, wyłożone papierem do pieczenie. Średnica blatów około 20-23 cm. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (z termoobiegiem) do 150C i zmniejszamy temperaturę do 120C. Bezę suszymy do 2 godz. Następnie zostawiamy w piekarniku na kilka godzin.

Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier a pod koniec serek mascarpone.

Na 1 blat nakładamy połowę masy i owoce, przykrywamy drugim blatem i nakładamy resztę kremu i owoców. Podajemy od razu po przygotowaniu.

torcik bezowy

Advertisements

One thought on “Torcik bezowy z leśnymi owocami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s