Makowa Panienka


Makowo-kokosowo-migdałowe ciasto z kremem i wiśniami

Makowa Panienka

Składniki: (20 x 32 cm )

Ciasto:

  • 150 g suchego maku
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 g  zmielonych migdałów
  • 100 g cukru
  • 8 białek
  • 4 żółtka

Krem:

  • 4 żółtka
  • 2 szkl. mleka
  • 1 op.  budyniu waniliowego
  • 2 łyżki mąki
  • 0,5 szkl. cukru
  • 250 g miękkiego masła
  • 1 łyżka soku z cytryny

Frużelina wiśniowa:

  • 650 g wiśni mrożonych
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2,5 łyżeczki żelatyny

Polewa:

  • 100 g białej czekolady
  • 200 g śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka żelatyny (rozpuszczona w 50 ml wody)

Wykonanie:

Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy następnie stopniowo żółtka. Do masy dodajemy mak, wiórki kokosowe i migdały. Mieszamy delikatnie.

Ciasto dzielimy i wykładamy na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia. Pieczemy 20 min w 170C

Krem:

Żółtka, cukier, budyń i mąkę miksujemy z 1 szkl. mleka. Zagotowujemy 1 szkl. mleka, do gotującego mleka dodajemy przygotowaną masę i gotujemy chwilę. Następnie studzimy.

Masło ucieramy na puszysty krem, dodajemy stopniowo przygotowany budyń i sok z cytryny. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Frużelina wiśniowa:

Wiśnie, cukier, sok z cytryny podgrzewamy. Mąkę rozpuszczamy w 2 łyżkach wody i wlewamy do wiśni. Całość zagotowujemy. Do wiśni dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach wody. Mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.

Polewa z czekolady:

Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, w śmietance. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy żelatynę. Mieszamy i odstawiamy do zgęstnienia.

Pierwszy blat ciasta smarujemy frużeliną. Następnie wykładamy krem i przykrywamy drugim blatem ciasta. Następnie na wierzch wylewamy polewę z białej czekolady. Ciasto schładzamy.

Makowa Panienka

Reklamy

One thought on “Makowa Panienka

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s