Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką.


Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką.

Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką

Składniki: (33×20)

Kruche ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła lub margaryny
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru

Pianka:

  • 5 białek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 2 op. (80g) budyniu waniliowego bez cukru
  • 0,5 szkl. oleju
  • 500g świeżych lub mrożonych malin

Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką

Wykonanie:

Wszystkie składniki ciasta zagnieść do otrzymania odpowiedniej konsystencji. Podzielić na dwie części (ok. 1/3 i 2/3) i zawinąć w folię. Ciasto zamrozić.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ścieramy większy kawałek ciasta. Dociskamy dłonią i pieczemy około 20 min w 190C. Następnie zostawiamy do wystygnięcia.

Białka ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier. Następnie miksując dodajemy powoli proszek budyniowy a na końcu olej.

Ubitą pianę wykładamy na podpieczony kruchy spód. Na piance układamy maliny i ścieramy pozostałe ciasto. Pieczemy 40 min w 190C.

Źródło: mojewypieki.com

Advertisements

3 thoughts on “Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s