Ciasto chałwowe (bez pieczenia)


Szybkie i łatwe ciasto bez pieczenia.

Warstwy ciastek przełożone kremem chałwowym i czarną porzeczką.

Ciasto chałwowe

Składniki: (forma 40×25 cm)

  • 750g (3 opakowania) herbatników kakaowych
  • 400 g dżemu z czarnej porzeczki
  • 200 g chałwy waniliowej
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 litr mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szkl. cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki likieru amaretto
    Ciasto chałwowe

Wykonanie:

Z 1 litra odlewamy 1,5 szkl. mleka, dodajemy do niej mąkę pszenną, ziemniaczaną, żółtko, cukier i likier. Wszystko dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotowujemy i dodajemy przygotowaną mieszankę. Zagotowujemy, cały czas energicznie mieszając. Gotowy budyń przelewamy do miski i studzimy.

Masło ubijemy na puszysty krem, następnie dodajemy stopniowo budyń i cały czas ubijamy. Na końcu dodajemy pokruszoną chałwę i miksujemy dokładnie.

Formę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy 1 warstwą herbatników, następnie wykładamy porcję kremu (1/4 porcji) i przykrywamy herbatnikami. W ten sposób układamy 4 warstwy, 2 warstwę herbatników smarujemy dżemem a następnie kremem. Wierzch posypujemy wg uznania np. czekolada. pokruszona chałwa lub sezamki.

Ciasto schładzamy conajmniej całą noc, aby herbatniki zmiękły.

Zmodyfikowany przepis z Kwestiasmaku.com

Ciasto chałwowe

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s