Pasztet z grzybami


Pasztet z grzybami leśnymi

pasztet z grzybami

Składniki: (2 foremki)

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej
  • 0,5 kg surowego boczku
  • 4 jajka
  • 2 cebule
  • 2 kajzerki lub czerstwe pieczywo
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka roztartego jałowca
  • 4 liście laurowe
  • 4 łyżki suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 10 ziaren pieprzu
  • sól
  • 300 g grzybów suszonych
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 ml bulionu grzybowego

Wykonanie:

Grzyby zalewy wrzątkiem i odstawiamy pod przykryciem na 1 godzinę.

W dużym garnku umieszczamy ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, jałowiec, pieprz i dodajemy 1 szkl. wody. Zagotowujemy i dodajemy mięso pokrojone na 2 cm kawałki i cebulę pokrojoną w ćwiartki i ząbki czosnku. Przykrywamy i gotujemy około 1,5 godz.

Ugotowane mięso przekładamy do miski, wykładamy przyprawy i do pozostałego wywaru dodajemy pieczywo pokrojone w kostkę.

Mięso z cebulą i czosnkiem, połowę grzybów i nasączone pieczywo mielimy w maszynce 3- krotnie. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową, dodajemy żółtka, resztę grzybów, bulion grzybowy i mieszamy dokładnie.  Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą mięsną.

Przekładamy do 2 foremek i pieczemy 1,5 godz. w 170C. (Na dolną półkę w piekarniku wkładamy metalową formę z 1 szkl. wody i nad tym układamy foremki w pasztetem)

pasztet z grzybami

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s