Pomarańczowe babeczki z makiem


Pomarańczowe babeczki z makiem i polewą z białej czekolady. Pomarańczowe babeczki z makiem

Składniki: (ok 15 szt)

  • 125g miękkiego masła
  • 0,5 szkl. cukru
  • 200g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki maku
  • 2 jajka
  • 1/4 szkl. śmietany ukwaszanej 18%
  • starta skórka z pomarańczy
  • sok z 1 pomarańczy

Wykonanie:

Masło ucieramy z cukrem na jasny, puszysty krem. Następnie dodajemy stopniowo jajka i ucieramy. Dodajemy sok z pomarańczy, mak i skórkę (masa może być lekko zwarzona). Następnie miksujemy na wolnych obrotach i dodajemy przesianą mąkę, proszek, sodę na zmianę z śmietaną.

Foremki wykładamy do 3/4 ciastem. Pieczemy 25 min w 160C. Wystudzone babeczki polewamy rozpuszczoną białą czekoladą.

Pomarańczowe babeczki z makiem

Advertisements

One thought on “Pomarańczowe babeczki z makiem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s