Śledzie po kaszubsku


Śledzie w słodko-kwaśnej marynacie.

Śledzie po kaszubsku

Składniki:

  • 500g śledzi a’la matias
  • 2-3 średnie cebule
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 7 suszonych śliwek
  • garść rodzynek (namoczonych w gorącej wodzie)
  • 4 goździki
  • 4 ziela angielskie
  • 3 liście laurowe
  • 2/3 szklanki oleju rzepakowego
  • sól
  • mielony pieprz

Zalewa:

  • 50 ml octu spirytusowego 10%
  • 250ml wody
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie, potłuczone
  • 3 czubate łyżki cukru
  • ½ łyżeczki  pieprzu ziarnistego

Wykonanie:

Śledzie zalewamy zimną wodą i odrobina mleka i odstawiamy na 24 godz.

Zalewa:

Gotujemy pod przykryciem wodę z przyprawami przez 10 min. Następnie zalewę studzimy. Śledzie kroimy w mniejsze kawałki i wkładamy do zalewy na min. 8 godz.

Pokrojoną w piórka cebulę dusimy około 10 min. z goździkami, liściem laurowym, majerankiem i zielem angielskim. Następnie dodajemy śliwki pokrojone na mniejsze kawałki, rodzynki. Dodajemy mieloną paprykę, pieprz, koncentrat pomidorowy i podsmażamy chwilę. Ściągamy patelnię z palnika, dodajemy olej, ćwiartki ogórków kiszonych.

W słoiku układamy warstwę śledzi na przemian z sosem, wierzch zalewamy olejem, Odstawiamy w chłodne miejsce na min. 3 dni.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s