Sernik z brzoskwiniami


Sernik na kruchym spodzie z brzoskwiniami i delikatną pianką.

Sernik z brzoskwiniami

Składniki: (forma śr. 28cm)

Kruche ciasto:

  • 250g mąki pszennej
  • 50g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 140g masła
  • 3 żółtka

Masa serowa:

  • 750g sera śmietankowego (zmielony 3 krotnie)
  • 125g rozpuszczonego masła
  • 0,5 szkl. cukru
  • 1 jajko
  • 1 budyń śmietankowy

Dodatkowo:

  • 3 białka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie

Wykonanie:

Wszystkie składniki ciasta zagniatamy do otrzymania jednolitej, zwartej konsystencji. Ciasto dzielimy na 2 części (większa i mniejsza). Mniejszą część ciasta zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika.

Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy ciastem (większy kawałek). Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na 20 min.

Ser łączymy z cukrem, masłem, jajkiem i budyniem. Miksujemy do połączenia składników.

Białka ubijamy z cukrem pudrem do otrzymania gęstej konsystencji .

Na spód ciasta wykładamy masę serową, układamy brzoskwinie pokrojone w ćwiartki. Na wierzch wykładamy ubitą pianę i ścieramy na tarce pozostałe ciasto. Pieczemy w 180C około 40 min.

Sernik z brzoskwiniami


Wypieczone święta - Boże Narodzenie 2016

Reklamy

One thought on “Sernik z brzoskwiniami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s