Rocher


Kakaowo-orzechowy biszkopt przełożony kremem czekoladowo-orzechowym i śmietaną kremówką.

Rocher

Składniki: (forma 28x35cm)

Biszkopt:

  • 8 jaj
  • 180g cukru
  • 120g mąki pszennej
  • 40g kakao
  • 100g zmielonych orzechów laskowych
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem czekoladowo-orzechowy:

  • 400 g serka mascarpone
  • 400 g kremu czekoladowo-orzechowego typu nutella
  • 100 g roztopionej gorzkiej czekolady
  • 100 g orzechów laskowych (podpieczone i rozdrobnione)

Krem śmietankowy:

  • 500ml śmietany kremówki
  • 100 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 op. usztywniacza do śmietany (fix do śmietany) lub rozpuszczona żelatyna

Ganache:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki

Dodatkowo:

  • 1/4 szkl. wody
  • 1/4 szkl. likieru orzechowego

RocherWykonanie:

Biszkopt:

Białka ubijamy z cukrem, dodajemy stopniowo żółtka i ubijamy do otrzymania gęstej, puszystej konsystencji. Do masy przesiewamy mąkę, proszek i kakao. Dodajemy zmielone orzechy i mieszamy delikatnie. Ciasto przelewamy do formy, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 min w 170C.

Krem czekoladowo-orzechowy:

Serek mascarpone i krem orzechowy miksujemy na gładki krem. Następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę i miksujemy ponownie do połączenia. Na końcu dodajemy podpieczone i rozdrobnione orzechy laskowe. Mieszamy, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki do momentu delikatnego zgęstnienia.

Krem śmietankowy:

Ubijamy kremówkę z cukrem, w połowie ubijania dodajemy serek mascarpone i usztywniacze i ubijamy na do otrzymania gęstej sztywnej śmietany.

Ganache:

Kremówkę zagotowujemy, ściągamy w ognia i dodajemy gorzką czekoladę. Pozostawiamy na 5 min. Po tym czasie mieszamy sos do otrzymania jednolitej konsystencji. Schładzamy do lekkiego zagęszczenia.

Biszkopt przekrawamy na 2 części. Obydwie części nasączamy zmieszaną wodą z likierem.

Na biszkopt wykładamy połowę kremu czekoladowo-orzechowego, następnie nakładamy śmietanę i przykrywamy drugim biszkoptem. Na wierzch wykładamy pozostały krem i polewamy ganachem. Schładzamy.

Rocher
Zmodyfikowny przepis: „Moje wypieki i desery na każdą okazję” – D.  Świątkowska

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s