Miodownik


6 warstw ciasta przełożonych kremem kajmakow0-kawowowym z dodatkiem orzechów. Długo może leżakować zachowując świeżość.

dsc_0491a

Składniki: (śr. 28 cm)

Ciasto:

  • 5 jajek
  • 1,5 szkl. cukru
  • 6 łyżek miodu
  • 5,5 szkl. mąki pszennej
  • 3,5 łyżeczki kakao
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki octu

Krem:

  • 300 g masła
  • 800 g masy kajmakowej
  • 100 g drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 5 łyżek rumu
  • 2 łyżki zmielonej kawy

Dodatkowo :

  • 50 ml rumu
  • 50 ml wody
  • 50 g orzechów włoskich, grubo posiekanych

dsc_0423a

Wykonanie:

Ciasto:

Jajka ubijamy z cukrem do uzyskania lekkiej puszystej piany, następnie dodajemy miód i ubijamy dalej. Następnie przesiewamy mąkę, kakao. Sodę rozpuszczamy w occie i dodajemy do pozostałych składników. Ciasto miksujemy do połączenia. Ciasto powinno być lekko klejące i delikatne. Ciasto dzielimy na 7 części. Formę wykładamy papierem do pieczenia i rozwałkowujemy na niej 1 porcję ciasta. Nakłuwamy widelcem. Ciasto pieczemy do delikatnego zarumienienia około 10 min w 170C. Pozostałe 6 blatów pieczemy w ten sam sposób.

Blaty studzimy i przykrywamy folią. Możemy odłożyć je na 1-2 dni.

Krem:

Masło ubijamy na puszysty krem, następnie stopniowo dodajemy masę kajmakową. Na końcu dodajemy kawę, rum, orzechy.  Miksujemy do połączenia.  Krem dzielimy na 7 części.

Blaty nasączamy wodą wymieszaną z rumem. Przekładamy 6 blatów- 6  porcjami kremu. Jeden blat blenderujemy z orzechami na okruszki. Pozostałym kremem smarujemy boki i wierzch. Ciasto obsypujemy okruszkami.

Odstawiamy na kilka godziny w temp. pokojowej. Następnie przykrywamy folią/reklamówką obciążamy deseczką i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Ciasto podajemy po kilku dniach od przygotowania, wykładamy kilka godzin wcześniej przed podaniem.

Przepis zmodyfikowany z: mojewypieki.com

dsc_0529a

Advertisements

One thought on “Miodownik

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s