Szybkie ciasto rafaello, bez pieczenia. Warstwa krakersów przełożona kokosowym kremem maślano-budyniowym.
Składniki:
- 2 op. krakersów (prostokątne ok. 360g)
- 1 litr mleka
- 3/4 szkl. cukru
- 2 op. budyniu waniliowego bez cukru
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 250 g miękkiego masła
- 150 g wiórków kokosowych
Wykonanie:
Z 1 l litra mleka odlewamy 1 szkl. mleka. Odlane mleko mieszamy z proszkiem budyniowym, skrobią. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, wlewamy przygotowaną mieszankę, mieszamy i gotujemy jeszcze 2 min do zgęstnienia. Budyń przelewamy, przykrywamy folią i studzimy.
Miękkie masła ucieramy na puszysty krem, dodajemy stopniowo przestudzony budyń. Krem ubijamy do otrzymania odpowiedniej konsystencji. Pod koniec dodajemy wiórki kokosowe. Krem dzielimy na 3 części.
Formę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy 1 warstwę krakersów, następnie wykładamy porcję kremu i przykrywamy krakersami. Tak samo wykładamy kolejne warstwy. Wierzch posypujemy podprażonymi 3 łyżkami wiórek oraz pokruszonymi krakersami.
Inny przepis na ciasto: Rafaello na krakersach I
Źródło: mojewypieki.com
wspaniale wygląda:)
Pyszności! 🙂 Ja gotuję od razu budyń kokosowy (wiórki dodaję do gotującego się mleka) i potem tylko ucieram z masłem, ale jest okropnie gęsty wtedy ten budyń…
Dobry pomysł 🙂 Ten budyń też wychodzi bardzo gęsty trzeba uważać bardzo przy ucieraniu.