Rafaello na krakersach II (bez pieczenia)


Szybkie ciasto rafaello, bez pieczenia. Warstwa krakersów przełożona kokosowym kremem maślano-budyniowym.

Rafaello

Składniki:

  • 2 op. krakersów (prostokątne ok. 360g)
  • 1 litr mleka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 op. budyniu waniliowego bez cukru
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 250 g  miękkiego masła
  • 150 g wiórków kokosowych

Wykonanie:

Z 1 l litra mleka odlewamy 1 szkl. mleka. Odlane mleko mieszamy z  proszkiem budyniowym, skrobią. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, wlewamy przygotowaną mieszankę, mieszamy i gotujemy jeszcze 2 min do zgęstnienia. Budyń przelewamy, przykrywamy folią i studzimy.

Miękkie masła ucieramy na puszysty krem, dodajemy stopniowo przestudzony budyń. Krem ubijamy do otrzymania odpowiedniej konsystencji. Pod koniec dodajemy wiórki kokosowe. Krem dzielimy na 3 części.

Formę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy 1 warstwę krakersów, następnie wykładamy porcję kremu i przykrywamy krakersami. Tak samo wykładamy kolejne warstwy. Wierzch posypujemy podprażonymi 3 łyżkami wiórek oraz pokruszonymi krakersami.

Rafaello

Inny przepis na ciasto: Rafaello na krakersach I

Źródło: mojewypieki.com

 

 

Advertisements

3 thoughts on “Rafaello na krakersach II (bez pieczenia)

  1. Pyszności! 🙂 Ja gotuję od razu budyń kokosowy (wiórki dodaję do gotującego się mleka) i potem tylko ucieram z masłem, ale jest okropnie gęsty wtedy ten budyń…

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s