Gniazdka


Gniazdka czyli pączki wiedeńskie.

Gniazdka

Składniki: (ok. 25 szt.)

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 250 ml wody
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder

Wykonanie:

W rondelku zagotowujemy wodę z masłem i solą. Zmniejszamy moc i dodajemy przesianą mąkę, energicznie mieszamy do powstania gładkiego ciasta które odchodzi od ścianek garnka. Ciasto studzimy.

Ciasto ubijamy dodając stopniowo jajka. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego.

Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty o boku 10 cm. Smarujemy olejem i wyciskamy na nie kółka o śr. ok 6 cm.

Olej rozgrzewamy do około 175-180C, wkładamy pączki (papierkiem do góry – po chwili papierek odkleja się). Smażymy około 4-5 min z dwóch stron. Ciepłe gniazdka lukrujemy.

Przepis: „Moje Wypieki i desery – na każdą okazję” – D. Świątkowska

Gniazdka

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s