Wuzetka (W-Z)


Kakaowy biszkopt przełożony śmietaną z dodatkiem wiśni.
wuzetka

Składniki:

Biszkopt:

  • 7 jaj
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżki skrobi
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1/3 szkl. oleju

Krem:

  • 500 ml kremówki
  • 3 łyżeczki żelatyny (rozpuszczonej w 1/4 szkl. ciepłej  wody)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 250 g mascarpone (można pominąć)
  • 200 g wydrylowanych wiśni

Polewa:

  • 125 g masła lub margaryny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżeczki żelatyny (rozp. w niewielkiej ilości wody)

wuzetkaWykonanie:

Białka ubijamy dodając stopniowo cukier, gdy zaczną gęstnieć dodajemy żółtka i ubijamy do otrzymania gęstej masy. Następnie przesiewamy mąkę pszenną, skrobię, kakao i proszek do pieczenia. Dodajemy olej i mieszamy delikatnie do momentu połączenia składników (można mikserem na małych obrotach). Przelewamy do formy i pieczemy około 25-30 min w 180C. Po upieczeniu uderzamy blachą z ciastem o stół/podłogę.

Wystudzony biszkopt przekrawamy na pół, możemy nasączyć go sokiem z wiśni lub gorzką herbatą.

Masło rozpuszczamy następnie dodajemy kakao, cukier, mleko. Mieszamy dokładnie do powstania sosu. Dodajemy żelatynę, mieszamy. Jeśli konsystencja jest zbyt rzadka możemy sos schłodzić przez chwilę.

Kremówkę ubijamy, dodajemy stopniowo cukier i mascarpone. Do prawie ubitej masy dodajemy żelatynę i miksujemy chwilę. Następnie dodajemy wiśnie i mieszamy łyżką.

Masę przekładamy na biszkopt, przykrywamy drugą częścią i polewamy polewą. Schładzamy.

wuzetka

Jedna myśl w temacie “Wuzetka (W-Z)

Dodaj komentarz