Tarta z gruszką, serem pleśniowym i orzechami.


Krucha tarta z karmelizowaną gruszką, serem pleśniowym i orzechami. 

Tarta z gruszką, serem pleśniowym i orzechami

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimengo masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko

Dodatkowo:

  • 1 gruszka
  • 1 łyżeczka miodu
  • 150g sera pleśniowego
  • garść orzechów włoskich
  • só, pieprz, tymianek
  • 1 czerwona cebula
  • 200 ml śmietany 18%
  • 2 jajka

Wykonanie:

Wszystkie składniki ciasta zagniatamy, formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 min. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy formę do pieczenia, nakłuwamy.  Ciasto obciążamy (kulkami ceramicznymi, fasolą itp) i pieczemy 15 min do momentu delikatnego zapieczenia.

Gruszkę kroimy w plastry, cebulę w piórka. Na patelni podsmażamy cebulę, potem gruszkę. Gruszkę doprawiamy tymiankiem i miodem.

Na podpieczone ciasto wykładamy gruszkę, cebulę, pokruszony ser, rozdrobnione orzechy. Śmietanę mieszamy z jajkami, doprawiamy solą, pieprzem i wylewamy na tartę. Całość pieczemy 25 min w 180C.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s