Panini – zgrzewane kanapki


Kanapki na ciepło z dodatkami. 

Panini

Składniki: (6 szt)

Bułeczki:

  • 180 g ciepłej wody
  • 1 łyżeczka suchych drożdży instant
  • 250 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki cukru
  • 2,5  łyżki oliwy

Dodatkowo:

Tapenada oliwkowa:

  • 1 słoiczek czarnych oliwek
  • czosnek
  • sól, pieprz

sos kaparowy:

  • 3 łyżki kaparów
  • majonez
  • 1 łyżka musztardy miodowej

Inne dodatki:

  • czerwona papryka (pokrojona w paski i grillowana)
  • rukola
  • szynka dojrzewająca
  • salami
  • gruszka (pokrojona w plastry, grillowana)
  • ser mozzarella
  • ser brie

Wykonanie:

Do miski wlewamy wodę, dodajemy drożdże, przesianą mąkę, sól, cukier, oliwę. Wszystko wyrabiamy drewnianą łyżką a następnie mikserem z hakiem. Ciasto wyrabiać dopóki nie będzie elastyczne i gładkie.

Blachę smarujemy oliwą i wykładamy na nie ciasto, odstawiamy na chwilę a następnie ciasto rozciągamy na całą blachę. Przykrywamy folią i odkładamy do wyrośnięcia na 2 godz.

Przygotowujemy drugą formę  o tym samym wymiarze, smarujemy oliwą i przykładamy do blachy z ciastem. Odwracamy blachy i przekładamy ciasto na drugą blaszkę. Ciasto kroimy nożem na 6 bułeczek. Przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godz. Przed upieczeniem smarujemy mlekiem i posypujemy czarnuszką.

Pieczemy w 240C około 20 min. Studzimy

Tapenada: Wszystkie składniki blenderujemy na gładką pastę.

Sos kaparowy: Kapary kroimy na pół, mieszamy z majonezem, musztardą. Doprawiamy solą i pieprzem.

Bułeczki przekrawamy na pół, nakładamy ulubione dodatki i zgrzewamy kanapki około 5 min.

Panini

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s