Ciasto kapitańskie


Kakaowy biszkopt z krem ajerkoniakowym i śmietaną.

Składniki: ( 24 x 32 cm )

biszkopt:

  • 4 jajka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 5 łyżek oleju
  • 5 łyżek wody
  • 150g mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa:

  • 700 ml mleka
  • 1 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki  cukru wanilinowego
  • 2,5  łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka
  • 200 g miękkiego masła
  • 180 ml likieru „Adwokat”

śmietana:

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 op. fixów do śmietany

dodatkowo:

  • małe opakowanie okrągłych biszkopcików
  • 2 łyżki kakao

Wykonanie:

Biszkopt:

Białka ubijamy  z cukrem, dodajemy następnie żółtka i ubijamy do momentu gdy masa będzie gęsta. Póżniej wlewamy strumieniem olej i wodę. Kolejno przesiewamy kakao z mąką i proszkiem do pieczenia.   Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 min w 180C

Masa:

Zagotowujemy połowę porcji mleka z cukrem.  Mąki, żółtka, cukier i  mleka mieszamy dokładnie. Do mleka wlewamy przygotowaną masę. Mieszamy intensywnie i gotujemy chwilę. Przykrywamy folią i studzimy. Miękkie masło ucieramy, dodajemy stopniowo budyń i ucieramy do otrzymania gładkiej masy. Do masy dodajemy powoli Advokat i miksujemy na wolnych obrotach (ostrożnie bo masa może się zważyć).

Biszkopt nasączamy drobiną ponczu(3 łyżki kawy zaparzonej odrobiną wody).

Na biszkopt wykładamy 2/3 kremu ajerkoniakowego, wyrównujemy i posypujemy kakao. Następnie układamy biszkopty zamoczone w ponczu i wykładamy resztę kremu. Na wierzch wykładamy ubitą śmietanę z cukrem i fixem. Całość posypujemy kakaem.

Żródło: zjemto.blox.pl

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s