Kostka wafelkowa


Biszkopt z kremem budyniowym z wafelkami i bezą wafelkowo- kokosową.


Składniki: (25×36)
Blat bezowy:

  • 7 białek
  • 150 g cukru
  • 100 g mielonych orzechów włoskich
  • 100 g siekanych orzechów włoskich
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 g wafelków Lusetta lub prince polo orzechowego (lub klasyczne)

Biszkopt kakaowy:

  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 3,5 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 3 szkl. mleka
  • 7 żółtek
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 320 g miękkiego masła
  • 1 czekolada gorzka (posiekana)
  • 100 g  posiekanych wafelków Lusetta lub prince polo

Polewa

  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego

Dodatkowo

  •  herbatniki kakaowe


Wykonanie:

Beza:

Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy następnie wiórki kokosowe, pokrojone wafelki i orzechy. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 25 min w 180C

Biszkopt:

Białka ubijamy  z cukrem, dodajemy następnie żółtka i ubijamy do momentu gdy masa będzie gęsta. Kolejno przesiewamy kakao z mąką i proszkiem do pieczenia.   Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 25 min w 180C

Krem:

Mąki, żółtka, cukier i 1 szkl. mleka mieszamy dokładnie. Resztę mleko zagotowujemy, do gotującego się mleka wlewamy przygotowaną masę. Mieszamy intensywnie i gotujemy chwilę. Przykrywamy folią i studzimy. Miękkie masło ucieramy, dodajemy stopniowo budyń i ucieramy do otrzymania gładkiej masy. Dodajemy następnie pokrojoną czekoladę i wafelki.
Polewa:
Masło rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy cukier, kakao. Podgrzewamy chwilę do rozpuszczania  i na końcu dodajemy jogurt. Studzimy. 

Ciasto układamy warstwami: biszkopt, połowa kremu następnie beza orzechowa, pozostały krem, herbatniki, polewa.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s