Kostka Cappuccino


Kakaowy biszkopt z śmietaną o smaku cappuccino i orzechami włoskimi. 

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jaj
  • 1 szkl. cukru
  • 2 łyżki skrobi
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 100g orzechowego cappuccino (proszku)
  • 1l śmietany kremówki
  • 150g orzechów włoskich (posiekanych)
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki żelatyny (rozpuszczamy w 2 łyżkach wrzątku)

Wykonanie:

Biszkopt:

Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i stopniowo żółtka u ubijamy na gęstą pianę, Następnie przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia, kakao i ocet, delikatnie mieszamy. Wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 20 min w 180C. Upieczony biszkopt zrzucamy na podłogę/blat. Pozostawiamy do wystudzenia.

Krem:

Kawę rozpuszczamy w 2 łyżkach wrzątku, przestudzić. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy rozpuszczoną kawę, połowę posiekanych orzechów i rozpuszczoną żelatynę.

Biszkopt przecinamy na pół, przekładamy kremem i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.

 

Advertisements

2 thoughts on “Kostka Cappuccino

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s