Tarta z białą czekoladą i advocaatem.


Tarta z kremem z białej czekolady, advocaatem i bitą śmietaną.

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 130 g zimnego masła
  • 35 ml zimnego mleka
  • 175 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Krem advocaatowy:

  • 250 g serka mascarpone
  • 100 ml advocaatu
  • 150 g roztopionej białej czekolady

Dodatkowo:

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1 op. fixu do śmietany
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 6 łyżek dżemu z czarnej porzeczki

Wykonanie:

Wszystkie składniki ciasta zagniatamy na kruche ciasto.  Formujemy kulę i schładzamy 30 min. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy formę do tarty. Nakłuwamy i schładzamy.

Na ciasto nakładamy papier do pieczenia i wysypujemy obciążenenie (ryż lub fasolę itp). Ciasto pieczemy 15 min w 200C, następnie ściągamy papier z obciążeniem i pieczemy jeszcze 10-15 min. Ciasto schładzamy.

Mascarpone z advocaatem ubijamy mikserem przez 1 min. Następnie dodajemy płynną czekoladę i ubijamy do otrzymania jednolitej masy.

Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem i fixem do śmietany.

Na ciasto wykładamy dżem porzeczkowy, na to wykładamy krem z advocaatem i śmietanę. Całość posypujemy tartą czekoladą.

 

 

Reklamy

One thought on “Tarta z białą czekoladą i advocaatem.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s