Bigos świąteczny z grzybami, śliwkami i winem.
Składniki:
- 500 g kiszonej kapusty
- 400 g białej kapusty
- 400 g mięsa gulaszowego
- 100 g kiełbasy chorizo lub jałowcowej
- 2 średnie cebule
- 30 g suszonych borowików
- 150 g suszonych śliwek
- 200 ml czerwonego wina wytrawnego
- 50 ml whisky
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka masła
- 1 pomidor
- 1 łyżka powideł śliwkowych
- 1 jabłko
- szczypta ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 1 listek laurowy
- 2 ziela angielskie
- 3 ziarenka jałowca
- 0,5 łyżeczki kminku w całości
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Wykonanie:
Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 20 min. Śliwki kroimy na pół i zalewamy winem i whisky. Odstawiamy.
Mięso kroimy w 1 cm kostkę i obsmażamy na patelni.
Do dużego garnka wlewamy 1 szkl. wody, sos sojowy, zagotowujemy. Następnie dodajemy podsmażone mięso, przykrywamy i dusimy 45 min.
Kiszoną kapustę przepłukujemy pod bieżącą wodą, białą kapustę w drobne paski.
Na patelnię po smażeniu mięsa dodajemy masło, olej, cebulę pokrojoną w kostkę, ziele angielskie, jałowiec, kminek. Smażymy około 5 min. Dodajemy pokrojonego pomidora, smażmy 3 min a następnie dodajemy kiszoną kapustę i 0,5 szkl. wody.
Do garnka z mięsem dodajemy białą kapustę i dusimy 5 min pod przykryciem. Następnie dodajemy namoczone grzyby (wraz z wodą), śliwki z alkoholem, cukier, powidła, starte jabłko, podsmażoną kiełbasę. Mieszamy całość i gotujemy około 2 godz.
Źródło: kwestiasmaku.pl