Bigos wytrawny


Bigos świąteczny z grzybami, śliwkami i winem.

Składniki:

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 400 g białej kapusty
  • 400 g mięsa gulaszowego
  • 100 g kiełbasy chorizo lub jałowcowej
  • 2 średnie cebule
  • 30 g suszonych borowików
  • 150 g suszonych śliwek
  • 200 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 50 ml whisky
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 pomidor
  • 1 łyżka powideł śliwkowych
  • 1 jabłko
  • szczypta ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 3 ziarenka jałowca
  • 0,5 łyżeczki kminku w całości
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Wykonanie:

Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 20 min. Śliwki kroimy na pół i zalewamy winem i whisky. Odstawiamy.

Mięso kroimy w 1 cm kostkę i obsmażamy na patelni.

Do dużego garnka wlewamy 1 szkl. wody, sos sojowy, zagotowujemy. Następnie dodajemy podsmażone mięso, przykrywamy i dusimy 45 min.

Kiszoną kapustę przepłukujemy pod bieżącą wodą, białą kapustę w drobne paski.

Na patelnię po smażeniu mięsa dodajemy masło, olej, cebulę pokrojoną w kostkę, ziele angielskie, jałowiec, kminek. Smażymy około 5 min. Dodajemy pokrojonego pomidora, smażmy 3 min a następnie dodajemy kiszoną kapustę i 0,5 szkl. wody.

Do garnka z mięsem dodajemy białą kapustę i dusimy 5 min pod przykryciem. Następnie dodajemy namoczone grzyby (wraz z wodą), śliwki z alkoholem, cukier, powidła, starte jabłko, podsmażoną kiełbasę. Mieszamy całość i gotujemy około 2 godz.

Źródło: kwestiasmaku.pl

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s