Kostka kajmakowa


Kakaowy biszkopt z kremem kajmakowym.  W wersji świątecznej możemy dodać szczyptę cynamonu do ciasta.

Składniki:

Ciasto: (30x35cm)

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szkl. mleka
  • 1/3 szkl. oleju
  • 2 i 1/3 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka octu

Krem:

  • 500 ml kremówki
  • 250g jogurtu greckiego
  • 400g masy kajmakowej
  • 3 łyżki żelatyny (rozpuszczone w odrobinie gorącej wody)
  • 1 łyżka kakao
  • 1/3 szkl. cukru

Wykonanie:

Ciasto:

Jajka ubijamy z cukrem na gęstą pianę. Dodajemy olej i sodę, następnie ubijamy powoli i dodajemy stopniowo przesianą mąkę i kakao. Na końcu dodajemy ocet  i mleko wymieszane z kawą. Pieczemy około 25-30 min.

Po upieczeniu studzimy i nasączamy (kakao+woda).

Krem:

Kremówkę ubijamy na sztywno, jogurt miksujemy z cukrem, kajmakiem, kakao i żelatyną. Mieszamy- za pomocą miksera delikatnie z ubitą śmietaną. Krem wykładamy na nasączony biszkopt. Schładzamy w lodówce.

Po schłodzeniu kroimy w równe kostki. Pomysł jak ładnie pokroić ciasto poniżej:

Wpis konkursowy #beko #ciastojakzobrazka


Ciasto jak z obrazka

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s