Kostka piernikowa


Piernik nie wymagający długiego leżakowania, przełożony kremem śliwkowo-marcepanowym.

Składniki:

Ciasto:

  • 2 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. miodu
  • 120 g roztopionego masła
  • 1 szkl. kefiru lub maślanki
  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 1/4 szkl. kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1,5 – 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika

Masa:

  • 300 g śliwek suszonych
  • 4 łyżki rumu
  • 200 g  masy marcepanowej
  • 100 g cukru pudru

Dodatkowo:

  • słoiczek powideł śliwkowych
  • śliwki suszone do dekoracji
  • polewa czekoladowa (150 ml kremówki+ 100g gorzkiej czekolady)

Wykonanie:

Jajka z cukrem ubijamy na puszystą pianę, dodajemy płynny miód i ubijamy dalej, dodajemy rozpuszczone masło. Na końcu przesiewamy: mąkę, kakao, sodę, sól, przyprawę do piernika oraz dodajemy kefir i mieszamy do połączenia składników. Ciasto przelewamy do formy 21×31 cm, pieczemy około 40 min w 170C. Studzimy i przekrawamy na 2 blaty.

Śliwki, rum, masę marcepanową, cukier puder miksujemy w melakserze na gładką pastę.

Podgrzewamy kremówkę, dodajemy czekoladę odstawiamy na 2-3 min i mieszamy do otrzymania gładkiego sosu.

Blaty ciasta (w miejscu przecięcia) smarujemy powidłami. Na 1 blat wykładamy przygotowaną  masę, przykrywamy posmarowanym powidłami blatem.

Całość polewamy czekoladą i dekorujemy śliwkami.

Źródło: mojewypieki.com

Reklamy

Jedna myśl w temacie “Kostka piernikowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s