Kruche paszteciki z grzybami


Kruche paszteciki z grzybami.

Składniki:  około 40 szt. 

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 4 łyżki śmietany 18%

 

Farsz:

  • 500g pieczarek
  • 300g grzybów (mrożone)
  • 100g suszonych grzybów  (namoczonych wcześniej)
  • 1 mała cebula
  • pieprz, sól

Wykonanie:

Wszystkie składniki ciasta zagniatamy aż do otrzymania gładkiego ciasta, zawijamy w folię. Schładzamy w lodówce 30 min.

Ma maśle podsmażamy pokrojone drobno pieczarki, grzyby. Doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy przez około 10 min.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, wzdłuż dłuższego boku nakładamy farsz i zawijamy ciasto (tylko 1 warstwa do przykrycia farszu, resztę ciasta odkrawamy i nakładamy kolejną porcję.)

Rulony z farszem kroimy nożem na 5 cm kawałki.  Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy np. czarnuszką, kminkiem itp

Układamy na blasze do pieczenia i pieczemy około 30 min w 180C.

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s