Rolada z indyka w szynce dojrzewającej


Rolada z indyka z nadzieniem z suszonych pomidorów, brokułu, sera feta oraz nadzieniem szpinakowym.

Składniki:

  • 2 filety z indyka
  • 200 g szynki dojrzewającej wędzonej (szwarcwaldzka, serrano itp)
  • sól, pieprz

farsz 1:

  • 100g suszonych pomidorów
  • 100 g sera feta
  • kilka różyczek brokułu (ugotowany al dente)

farsz 2:

  • 200g szpinaku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • odrobina pokruszonej fety

Szpinak podsmażamy z cebulą, czosnkiem, na końcu dodajemy ser i doprawiamy solą i pieprzem.

Wykonanie:

Mięso nakrawamy wzdłuż, aby powstał duży filet, delikatnie rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy solą i pieprzem.

Nakładamy farsz na środku i zawijamy roladę. Całość doprawiamy i zawijamy w szynkę.

Roladę wiążemy sznurkiem (w ten sposób), delikatnie natłuszczamy oliwą, układamy w naczyniu żaroodpornym i podlewamy odrobiną wody. Pieczemy około 40 min w 200C. Podajemy na ciepło lub zimno.

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s