Ciasto Cassis


Czekoladowy biszkopt z kremem śmietankowym, bezą i konfiturą z czarnej porzeczki.

Składniki:

Biszkopt: (32 x 24cm)

  • 5 jajek
  • 3/4 szkl.  cukru
  • 2/3 szkl. mąki pszennej
  • 1/3 szkl. kakao
  • 50 g gorzkiej czekolady (startej na drobnych oczkach)

Beza:

  • 4 białka
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1  łyżka kakao
  • 1 łyżeczka octu

krem:

  • 500 g śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 100 g świeżych porzeczek (w sezonie)

Dodatkowo:

  • 400 konfitury z czarnej porzeczki
  • likier porzeczkowy lub sok porzeczkowy ( do nasączenia)

Wykonanie:

Biszkopt:

Ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę, następnie dodajemy żółtka i ubijamy do otrzymania gęstej, puszystej masy. Następnie przesiewamy mąkę, kakao i dodajemy startą czekoladę. Przelewamy do formy i pieczemy około 35 min w 170C

Beza:

Białkaubijamy, dodającstopniowocukier do otrzymaniasztywnej, błyszczącejpiany. Na końcudodajemymąkę, kakao  ocet – mieszamydelikatnie. Wykładamy na formę (tą, na którejpiekliśmywcześniejbiszkopt, lubinną o takichsamychwymiarach).

Suszymy przez 15 min w 160C a potem 40 min w 90C.

Krem:

Ubijamy śmietankę z cukrem na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy mascarpone, porzeczki i ubijamy do uzyskania gęstego kremu.

Biszkopt nasączamy alkoholem lub sokiem, smarujemy konfiturą z czarnej porzeczki. Następnie nakładamy krem śmietankowy. Na wierzch ciasta nakładamy bezę.

Ciasto cassis

 

Reklamy

2 myśli w temacie “Ciasto Cassis

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s