Schab z śliwką w galarecie.
Składniki:
- 1 kg schabu bez kości
- 100g śliwek suszonych (lub wędzonych)
- sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, czosnek, jałowiec
Galareta:
- 1 litr bulionu warzywnego
- 5 łyżeczek żelatyny
- 1-2 łyżki octu
Wykonanie:
Schab oczyszczamy z błon, robimy w środku przecięcie i wkładamy suszone śliwki. W moździerzu rozcieramy jałowiec, czosnek. Dodajemy resztę przypraw i 1 łyżkę oleju. Powstałą pastą smarujemy mięso na zewnątrz. Schab wkładamy do rękawa i pieczemy około 1 godz w 180C. Po upieczeniu wyciągamy z rękawa i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Do gorącego (nie gotującego) bulionu wsypujemy żelatynę, 1 łyżkę octu i mieszamy dokładanie do rozpuszczania. Zalewę studzimy do momentu otrzymania tężejącej galarety.
Zimne mięso kroimy na plasterki i układamy na półmisku. Dekorujemy dowolnie i zalewamy tężejącą galaretą. Zostawiamy w chłodnym miejscu do całkowitego zastygnięcia.