Soczysta polędwiczka z dzika w musztardowo-ziołowej otoczce i sosie jagodowym.
Składniki: (2 porcje):
Mięso:
- 1 polędwiczka z dzika
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 10 ziaren czarnego pieprzu
- 5 jagód jałowca
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
Sos jagodowy:
- 200g jagód
- 1 łyżka octu winnego
- 0,5 łyżeczki rozmarynu
- sól
Dodatki:
- puree ziemniaczane
- smażony bób z boczkiem i koperkiem > przepis<
Wykonanie:
Jałowiec, pieprz rozcieramy w moździerzu. Polędwiczkę obtaczamy w ziołach, rozmarynie i musztardzie. Zawijamy w folię aluminiową i odkładamy na kilka godzin do lodówki. Najlepiej całą noc.
Jagody z odrobiną wodę i rozmarynem dusimy. Po 5 min dodajemy ocet i doprawiamy solą. Podgrzewamy do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji – odparowania wody.
Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy polędwiczkę z każdej strony po 5 min. Pod koniec dodajemy masło (mięso możemy włożyć jeszcze na 5 min do rozgrzanego piekarnika, aby doszło). Usmażoną polędwiczkę odkładamy na 3 min aby odpoczęła a następnie kroimy w plastry. Podajemy z sosem jagodowym, puree ziemniaczanym i smażonym bobem.
O Mamo! Wygląda przepysznie!
Pozdrawiam i w wolnej chwili zapraszam do siebie 🙂
Zamiast polędwicy miałam schab z dzika, przygotowałam wg przepisu , obiad był pyszny i kolorowy,bo zamiast bobu zrobiłam marchewkę, a do sosu jagodowego dodałam 1 łyżeczkę cukru. Dziękuję za inspiracje:)