Polędwiczka z dzika z sosem jagodowym.


Soczysta polędwiczka z dzika w musztardowo-ziołowej otoczce i sosie jagodowym.

polędwiczka z dzika z sosem jagodowym

Składniki: (2 porcje):

Mięso:

  • 1 polędwiczka z dzika
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 5 jagód jałowca
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju

Sos jagodowy:

  • 200g jagód
  • 1 łyżka octu winnego
  • 0,5 łyżeczki rozmarynu
  • sól

Dodatki:

  • puree ziemniaczane
  • smażony bób z boczkiem i koperkiem > przepis<

polędwiczka z dzika z sosem jagodowym

Wykonanie:

Jałowiec, pieprz rozcieramy w moździerzu. Polędwiczkę obtaczamy w ziołach, rozmarynie i musztardzie. Zawijamy w folię aluminiową i odkładamy na kilka godzin do lodówki. Najlepiej całą noc.

Jagody z odrobiną wodę i rozmarynem dusimy. Po 5 min dodajemy ocet i doprawiamy solą. Podgrzewamy do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji – odparowania wody.

Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy polędwiczkę z każdej strony po 5 min. Pod koniec dodajemy masło (mięso możemy włożyć jeszcze na 5 min do rozgrzanego piekarnika, aby doszło). Usmażoną polędwiczkę odkładamy na 3 min aby odpoczęła a następnie kroimy w plastry. Podajemy z sosem jagodowym, puree ziemniaczanym i smażonym bobem.

polędwiczka z dzika w sosie jagodowym

2 myśli w temacie “Polędwiczka z dzika z sosem jagodowym.

  1. Zamiast polędwicy miałam schab z dzika, przygotowałam wg przepisu , obiad był pyszny i kolorowy,bo zamiast bobu zrobiłam marchewkę, a do sosu jagodowego dodałam 1 łyżeczkę cukru. Dziękuję za inspiracje:)

Dodaj komentarz