Pikantne i chrupiące ogórki tzw. Krokodylki
Składniki:
- 2,5 kg ogórków
- 4 łyżki soli
- 2 łyżeczki chilli ( lub 1,5-2 łyżki ostrej papryki)
- 1 główka czosnku (drobno pokrojona)
- 1,5 szkl octu spirytusowego 10%
- 0,5 kg cukru
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 2 łyżki oleju
Wykonanie:
Ogórki pokroić wzdłuż w ćwiartki (większe w ósemki). Posypać solą i odłożyć na 6 godz.
Po 6 godz. odlewamy powstały sok, posypujemy papryką, dodajemy czosnek i mieszamy.
Zagotowujemy ocet, olej, cukier. Zalewamy ogórki gorącą zalewą i odstawiamy na 12 godz.
Po 12 godz. ogórki są gotowe do spożycia. Możemy przełożyć do słoików i pasteryzować ok. 5 min.