Ogórki z chili (krokodylki)


Pikantne i chrupiące ogórki tzw. Krokodylki

Ogórki z chili

Składniki:

  • 2,5 kg ogórków
  • 4 łyżki soli
  • 2 łyżeczki chilli ( lub 1,5-2 łyżki ostrej papryki)
  • 1 główka czosnku (drobno pokrojona)
  • 1,5 szkl octu spirytusowego 10%
  • 0,5 kg cukru
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 2 łyżki oleju

Wykonanie:

Ogórki pokroić wzdłuż w ćwiartki (większe w ósemki). Posypać solą i odłożyć na 6 godz.

Po 6 godz. odlewamy powstały sok, posypujemy papryką, dodajemy czosnek i mieszamy.

Zagotowujemy ocet, olej, cukier. Zalewamy ogórki gorącą zalewą i odstawiamy na 12 godz.

Po 12 godz. ogórki są gotowe do spożycia. Możemy przełożyć do słoików i pasteryzować ok. 5 min.

Dodaj komentarz